Flått

Hva er en flått? Flåtten er en blodsugende parasitt i edderkoppdyrfamilien. Den har 4 par bein og kan bli opptil 25 mm lang. Flåtten kan skifte vert flere ganger, og det er på denne måten de blir såkalte vektorer, det vil si sykdomsspredere. Flåtten er mest aktiv fra april til oktober, men kan også finnes i vintermånedene, hvis ikke temperaturene blir for lave.Når vi snakker om flått her til lands, mener vi den mest utbredte flåtten; skogflåtten.

Hvor fins flåtten? Flåtten trives best i varme og fuktige strøk, hovedsakelig rundt kysten – fra svenskegrensa i sør til Troms i nord. Den har senere tid også spredd seg oppover i høyden og innover i landet.Flåtten kan ikke fly eller hoppe. Den sitter helt i ro på planter på bakken og venter på sitt neste offer. Den kan registrere karbondioksid fra pust, lukter og varmeutstråling i tillegg til at den sanser bevegelser i vegetasjonen. Når den føler et offer nærme seg, slipper flåtten tak i vegetasjonen og lar seg slippe ned på sin nye vert. Her kryper den rundt til den finner et sted med tynn, blodrik hud. Her biter den seg fast. Den utsondrer et bedøvende middel slik at dyret ikke skal kjenne noe, og dermed ikke kunne klø flåtten vekk. Flåtten kan suge blod i opp til halvannen uke, før den slipper taket i verten sin. Husdyr sammen med hjort og rådyr er de vanligst vertsdyr for flåtten.

Er flått farlig? Flått i seg selv er ikke farlig. I de fleste tilfeller fører et flåttbitt kun til en rød hevelse på bittstedet. Men flåtten kan overføre farlige bakterier og virus. Sjansen for å få overført smittsomme sykdommer øker når flåtten har fått sitte i fred i mer enn 24 timer. Du bør derfor sjekke dyret ditt for flått daglig, og fjerne flåtten så snart du finner den.Hvis dyret ditt blir sykt etter et flåttbitt, kommer symptomene vanligvis innen 1-2 uker. Enkelte ganger kan det ta måneder før symptomene opptrer. De vanligste sykdomstegnene er feber, nedsatt matlyst og nedstemthet. Dyret kan ha smerter i ett eller flere ledd, som kan gjøre at det halter på ett eller flere bein.

Husk
Sjekk pelsen til dyret ditt daglig og fjerne flåtten så snart du finner den.Fjern flåtten ved å trekke den rett ut eller ved å vri den rundt til den slipper taket (med eller mot klokka spiller ingen rolle). Det er normalt med en liten hevelse der flåtten har sittet.Det er ikke farlig om det sitter igjen en liten del av flåtten i såret. Kroppen vil behandle det som et fremmedlegeme og støte det ut.Unngå turer i terreng der du vet det er mye flått.Bruk flåttbeskyttende midler på dyret ditt. Dette er reseptbelagte medisiner i Norge – kontakt veterinæren din for mer informasjon.