80% AV ALLE HUNDER OG KATTER OVER 2 ÅR HAR TANNPROBLEMER

De vanligste tannproblemene hos hund er tannstein, gingivitt (tannkjøttbetennelse), fraktur (brukket tann) og periodontitt (tannråte). De aller fleste hunder vil oppleve minst en av disse tilstandene i løpet av sitt liv, og ubehandlet vil det kunne føre til smerter i munnhulen samt bakterieoppblomstring rundt de affiserte tennene. Disse bakteriene kan komme ut i blodbanen og være opphav til bakterielle abscesser andre steder i kroppen. God munnhygiene er alfa og omega for et langt  og godt hundeliv. 

Fôrpartikler og bakterier samles langs tannkjøttranden og danner plakk. Om dette ikke fjernes, reagerer mineraler i spyttet med plakket og danner tannstein. Tannstein irriterer tannkjøttet og forårsaker tannkjøttbetennelse. Dette fører til lommedannelse mellom tenner og tannkjøtt, og fremmer bakteriell vekst i munnhulen. Tilstanden kalles periodontitt og forårsaker løse tenner, tannrotsabscesser, nedbrytning av benvevet rundt tannen og infeksjon. Høy alder og dårlig helsestatus er begge faktorer som kan spille inn som årsaker til periodontitt. Hunder som ikke spiser tørrfor og som ikke får pusset tennene daglig er mer utsatt for tannproblemer siden de får raskere oppbygging av tannstein. Det samme gjelder katter som slikker seg mye i pelsen, siden de kan få hår sittende fast mellom tennene. Dette kan gi opphav til bakterieopphoping og tannkjøttsykdom. Det er viktig å holde øye med tannhelsen til hunden din. Det vil variere hvor ofte det er behov for en tannsjekk hos hunden din, men som en god tommelfingerregel burde hunden tas til undersøkelse av tennene minst en gang i året. Dette kan hjelpe til med å oppdage eventuelle tannproblemer i et tidlig stadium, slik at de kan behandles før det blir verre. Det kan være vanskelig å oppdage tannproblemer hos hunden på egenhånd, spesielt når så mye som 60% av tennene også ligger gjemt under kjevebenet.

TANNFRAKTUR

Om hunden er uheldig og brekker en tann, skal denne behandles straks. Dersom tannens indre, pulpa er eksponert, skal det legges en fylling (pulpakapping) eller en rotfylling. Alternativt skal tannen trekkes. Tannfrakturer skal alltid behandles, enten det er en melketann eller blivende tann. En brukket tann som blir stående ubehandlet, vil kunne være opphav til smerter i mange år fremover.

PERIODONTITT

Symptomer på periodontitt kan blant annet være dårlig ånde, rødt, irritert og lett blødende tannkjøtt, puss rundt tennene og løse eller manglende tenner. Noen hunder vil klø seg mye rundt munnen på grunn av smerter eller ubehag, eller de vegrer seg for å åpne munnen. Andre symptomer kan være mangel på appetitt, problemer med å tygge, sikling, eller endinger i adferden som aggresjon, irritabilitet eller depresjon. Det er sjelden at en hund har alle disse symptomene. Periodontitt deles inn i flere stadier, alt ettersom hvor langt den har kommet. Stadium en og to behandles med fjerning av tannstein og polering av tennene i bedøvet tilstand hos dyrlegen, kombinert med forebyggende tiltak i hjemmet. Stadium tre og fire behandles også slik men ofte må det tannkjøttkirurgi og tanntrekk til for å rette opp i de verste skadene. Periodontitt er en irreversibel tilstand, så den beste behandlingen er derfor å prøve å forebygge slik at sykdommen aldri utvikles. Det beste forebyggende tiltaket er DAGLIG tannpuss. Det finnes spesielt utviklede tannbørster og tannpasta til hunder, og man kan bruke et tannskyllemiddel. Flere av de store fôrprodusentene har egne fôr som er spesiallaget for å gi en mekanisk fjerning av plakk og dermed redusere oppbyggingen av tannstein. De kan brukes som godbiter, delfôr eller fullfôr

Kolbotn Dyreklinikk
Sofiemyrveien 6
1412 Sofiemyr